Het andere verdienmodel volgens Kirk Cheyfitz

In Crossmediale journalistiek wordt Kirk Cheyfitz geciteerd in de paragraaf ‘En wie gaat dat betalen?’ in hoofdstuk 2.

Op het blog postadvertising.com houdt het bureau Story Worldwide (waar Cheyfitz CEO van is) zich bezig met nieuwe vormen van adverteren/reclame.

Een van de heikele punten in de (dagblad)journalistiek is: hoe houd je de redactionele content vrij van bemoeienis van de adverteerder? Kirk Cheyfitz gaat uit van het idee dat een merk vertrouwen moet oproepen en dat de inhoud van reclameboodschap nuttig moet zijn. De aanbiedingen voor worstenpakketten en muismatten van de Lidl tussen de nieuwsberichten (‘het onderbrekende model’) zullen tot het verleden gaan behoren. Het gaat namelijk verder: een merk dat we vertrouwen, zal de hoeder kunnen zijn van een héle journalistieke titel. Wat kunnen we verwachten? Nespresso News? Cheyfitz noemt het voorbeeld van het Lexus Magazine, een reismagazine waar het solide automerk zijn naam aan verbindt. ‘Niet afhankelijk van enige reclame-inkomsten van reisagenten of hotelketens.’



‘Journalisten zijn altijd argwanend als ik het probeer uit te leggen,’ aldus Cheyfitz. ‘Maar kennelijk willen ze wel General Electric geloven.’ (GE is een van de grootste bedrijven in Amerika dat zowel handelt in financiële dienstverlening, kunststoffen, medicijnen en energie, en tegelijk televisiezender NBC onder haar hoede heeft, via NBC Universal).

Een reactie plaatsen:

Geen opmerkingen: